Plaće top menadžera u SAD-u i zapadnoj Europi najveće i u porastu, u RH su u padu,"Vecernji list"

Share: 

Zagreb, Croatia - U prosjeku, plaća top menadžera povećava se za 600.000 eura na svakih 50.000 zaposlenih, kaže Conrad Pramboeck

Prosječna godišnja plaća top menadžera u velikoj globalnoj korporaciji iznosi 1,4 milijuna eura, što je porast od oko 3,5 posto u odnosu na lani. Ta plaća odnosi se na osnovnu plaću od 681 tisuća eura i kratkoročnog bonusa od 719 tisuća eura, sve izraženo u bruto iznosu.

Pokazuje to istraživanje tvrtke Pedersen & Partners među više od 1700 menadžera u 330 tvrtki u 17 zemalja. Istraživanje je pokrilo top menadžere u najvećim tvrtkama svijeta s prosječnim brojem zaposlenika od 133 tisuće, prosječnim prihodima od 42 milijarde eura i prosječnim profitom od 4,1 milijarde eura. - Plaće top menadžera danas rastu sporije nego u prošlim godinama - kaže autor istraživanja Conrad Pramboeck. Što je tvrtka veća, to su veće plaće isplaćene top menadžerima, odražavajući višu razinu odgovornosti.

- U prosjeku, plaća top menadžera povećava se za 600.000 eura na svakih 50.000 zaposlenih - kaže Pramboeck. Drugi odlučujući faktor za naknadu top menadžera je uspješnost tvrtke. U Hrvatskoj je situacija bitno drugačija.

- S obzirom na krizu koja ne jenjava, u zadnjih 6 godina plaće su u stalnom padu (od 30 do 40%), a menadžerima se onaj varijabilni dio tj. bonus sve više povećava u odnosu na fiksni dio tj. od njih se sve više očekuje da budu plaćeni sukladno učinku. Tako su plaće hrvatskih top menadžera danas u prosjeku od oko 116.000 do 274.000 eura bruto na godinu, a bonusi su obično u obliku postotka godišnje plaće ili dioničkih opcija - kaže Domagoj Bedeniković. Plaće top menadžera najviše su u u SAD-u i Zapadnoj Europi.

- Najjače tvrtke na tržištima u razvoju, poput Kine, Indije ili Južne Afrike, i dalje isplaćuju plaće koje su znatno niže od onih u zapadnim zemljama. Međutim, njihove plaće rastu po puno višoj stopi nego u Zapadnoj Europi i SAD-u, kaže Pramboeck. Plaće top menadžera trenutno rastu za 4-5% u prosjeku u zapadnim zemljama te između 7 i 10% u prosjeku na tržištima u razvoju.

 

 

Written by Lidija Kiseljak on 24 November, 2014 for Večernji.hr
In the mediaZagrebCroatia